7 fabeltjes over zonnecrème
Zonnecrèmes... Je vindt ze in alle kleuren en maten en van talloze merken. Bij de supermarkt vind je een heel rek vol, de apotheek staat ook klaar met heel wat soorten, en uiteraard vindt je schoonheidsspecialiste die van haar merk het best ;)
Jullie weten ondertussen dat ik heel wat belang hecht aan de ingrediënten van bepaalde producten. Zo ook aan mijn zonnecrème. Met een mama die een verhoogd risico heeft op huidkanker, een dochter die enkel verbrandt en een andere dochter die extreem reageert op bepaalde stoffen in producten, is het dus zoeken geblazen. Ik vind de zonnematerie enorm fascinerend. In mijn zoektocht naar de juiste zonnecrème, heb ik enkele dingen ontdekt die ik graag met jullie deel.
Bij deze 7 fabeltjes over zonnecrème:
Fabel 1: Zonnecrème is waterproof
Geen enkele zonnecrème is waterproof! Elke zonnecrème moet opnieuw gesmeerd worden na een heerlijke plons in het verkoelende water.
Fabel 2: Twee keer per dag smeren is voldoende
Fout! Je zonnecrème moet je om de 2 uur smeren. Enkel dan ben je voldoende beschermd tegen de schadelijke stralen van de zon. Zoveel te sneller je tube leeg is, zoveel te beter, want dan heb je vaak genoeg gesmeerd.
Fabel 3: SPF 50 is het best
Ja, maar ook het schadelijkst... Wat veel mensen niet weten is dat een tube zonnecrème met SPF 30 voor 98% beschermt. Een zonnecrème met factor 50 beschermt je voor 98,8%. MAAR... Voor die extra 0,8% bescherming tegen de zon dat je krijgt, zitten er wel heeeel wat meer schadelijke stoffen in de zonnecrème. De schade die een zonnecrème met SPF 50 toebrengt aan je lichaam, is groter dat die 0,8% extra waarin je bent blootgesteld aan de zon.
Fabel 4: Octocrylene is goed
Neen hoor, octocrylene is juist heel slecht! Pak je huidige zonnecrème vast en bekijk de ingrediënten eens. Staat octocrylene op de tweede of de derde plaats? Gooi die tube dan maar in de vuilbak.
Octocrylene is nl een schadelijke stof die de vrije radicalen in de celkern aanpast, en dus zo de kans op huidkanker vergroot. Spijtig genoeg heb je de stof wél nodig in je zonnecrème, omdat het mee de filter vormt tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen.
Staat octocrylene dus op de tiende plaats tussen de ingrediënten, of zelfs lager, dan zit je goed. Staat het er helemaal niet tussen, dan is de kans groot dat je product vol zit met schadelijke PEG's en andere parabenen, dus ook niet goed, maar dat verhaal bewaar ik voor een andere blog :D
Fabel 5: Een zonnecrème moet parfum bevatten om goed te ruiken
Elk product dat parfum en gedenatureerde alcohol bevat, hoort niet op je huid terecht te komen! Ook plantaardige oliën van citrusvruchten, bergamot en lavendel horen zeker niet thuis in je zonnebrandproducten.
Fabel 6: Een chemische zonnefilter is goed genoeg
De beste zonnefilter is diegene die je beschermt tegen UVA- en UVB-straling, én die veilig is voor je gezondheid.
Minerale zonnefilters zoals titaniumdioxide en zinkoxide geven een prima bescherming en dringen niet door in de huid, zodat er geen schadelijke stoffen in je bloedbaan terecht komen. Het nadeel is dat ze soms moeilijk smeerbaar zijn en dat ze een wittig laagje achterlaten op de huid.
Een chemische zonnefilter dringt door in je huid, komt in je bloedbaan terecht en veroorzaakt al eens allergische reacties...
Fabel 7: Een zonnecrème in spuitbus is het makkelijkst
Makkelijk is het misschien wel, maar zeker niet gezond. Tegenwoordig wordt er vaak nanotechnologie gebruikt, waarbij de werkzame stoffen van minerale zonnefilters in microscopisch kleine deeltjes opgesplitst zijn. Over deze techniek is nog weinig bekend. Daarom is het aangeraden om zonnecrèmes in sprayvorm te vermijden. Zo kunnen deze nanodeeltjes ook niet in je longen terecht komen.
Voilà, hopelijk vond je deze blog leerrijk en zet je samen met mij de zoektocht naar de ideale zonnecrème verder!
Liefs
Lien
