top of page

Zelfbruiners, wat en hoe?


Nu de zon vaker van de partij is, komen de korte kleedjes weer tevoorschijn. Samen met die leuke jurkjes krijg je dan ook heel wat melkwitte benen te zien... Snel een zelfbruiner erop, en naar buiten. Maar wat is dat met zelfbruiners? Hoe breng je hem aan? En welke neem je mee? Ik zet dit voor je op een rij!

Wat?

Een zelfbruiner of self-tan is een product dat je aanbrengt op het gewenste lichaamsdeel, waarvan jij wil dat het een mooi zongebruind kleurtje krijgt. De meeste (begrijp goed: gezonde!) self-tans bevatten DHA. Dat product gaat jouw huid een bruin kleurtje geven. DHA is een suiker dat reageert met de eiwitten in je bovenste laag huidcellen. Tijdens die reactie worden melanoïdines gevormd, en die zijn bruin. (Dezelfde reactie vindt trouwens plaats bij het bakken van je biefstuk of het roosteren van je boterham). De uiteindelijke bruine kleur die je krijgt wordt bepaald door de hoeveelheid DHA; hoe meer DHA in je product, hoe bruiner jouw huid.

Hoe?

Vóórdat je je zelfbruiner gaat aanbrengen, moet je de huid scrubben. Je doet dit liefst met een ruwe scrubhandschoen, en zeker niet met een scrubpasta. Een pasta laat nl een laagje product achter op je huid, waardoor de kans bestaat dat je zelfbruiner niet goed gaat 'pakken'. Scrub de huid twee dagen voor het aanbrengen van de zelfbruiner.

Gebruik een handschoen om je self-tan aan te brengen. Zo verkleuren je handen en nagels niet en kan je het product gelijkmatig over de huid verdelen. Doe een beetje product op de handschoen, en breng dit in cirkelvormige bewegingen aan op je huid.

Schadelijk?

Wie mij kent, weet dat ik veel belang hecht aan de ingrediënten van een product. Zoals bij alle andere verzorgingsproducten, bestaan er tussen de zelfbruiners producten met veel schadelijke ingrediënten.

Zelfbruiners zijn moeilijke producten om te maken. De stof die je huid een kleurtje geeft, DHA, is heel instabiel en kan slecht tegen de warmte en een hoge pH. Aan sommige producten worden stoffen toegevoegd die het DHA snel inactief maken, zoals bijvoorbeeld carbomeren, proteïnen, collageen en ureum. Ook bacteriëen kunnen in veel selfbruiners overleven.

Kies dan ook liefst voor een self-tan zonder glycols, siliconen, parabenen en sulfaten, maar wel voor biologische producten met natuurlijke ingrediënten.

Soorten?

In de reeks van zelfbruiners geef ik de voorkeur aan deze drie verschillende soorten:

1. Tanning lotion

Een tanning lotion is een egaliserende en afwasbare, bronskleurige gel voor je gezicht en je lichaam. Deze geeft meteen een zonovergoten gouden glans zodra je hem aanbrengt. Je kleurtje is goed voor 24u. Daarna kan je gewoon onder de douche stappen en hem er met water en zeep weer afspoelen. De ideale one night tan!

Tip: Instant shimmer temporary tanning lotion van Mii: 28,50 eur

2. Getinte body lotion

Ook leuk is een subtiel licht zelfbruinende body lotion, die je huid voedt en geleidelijk aan (in 4 tot 6u) een natuurlijk kleurtje geeft. Je kan deze het hele jaar door gebruiken. De meeste getinte body lotion bevatten 3% DHA. Wil je een donkerder kleurtje, dan gebruik je hem gewoon nog een keer.

Tip: Daily boost body cream van Mii: 29,90 eur

3. Bruiningsspray

Mijn absolute favoriet onder de bruiningssprays is de Skin Superb Bronzer van Oolaboo. Wie Oolaboo al kent, weet dat deze natuurlijke ingrediënten bevat, zoals aloë vera, groene thee-extract, vitamine E, vitamine A en co-enzym Q10. Deze gaan de huid voeden en verzorgen, tijdens het bruinen.

Buiten DHA bevat deze self-tan ook erythrulose. Dit is een extra bronzer die ervoor gaat zorgen dat je kleurtje langer mooi blijft.

De Skin Superb Bronze is 100% vrij van siliconen, parabenen, sulfaten (SLS/SLES) en minerale oliën én is zelfs 100% vegan te noemen.

Tip: Skin Super Bronzer van Oolaboo: 39,95 eur

Voilà, alles even op een rijtje gezet. Geeft je weer wat stof tot nadenken hé? ;)

Heb je verdere vragen over zelfbruiners of wil je er graag eentje testen? Stuur me dan zeker een berichtje!

Happy tanning!

Liefs

Lien


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page